Bekkenfysiotherapie Groningen Pelvicum

(050) 36 10 882

Menu

Behandelwijze

De behandeling
De eerste behandeling bestaat uit een kennismakingsgesprek en intake en duurt 25 minuten. Doel van dit gesprek is om een goed beeld te krijgen van de klachten wat uiteindelijk leidt tot het opstellen van een behandelplan. Het behandelplan wordt in overleg met de patiënt vastgesteld .

De behandeling kan bestaan uit:

Uitleg, adviezen en oefeningen

Uitleg over b.v. anatomie, klachten, pijn, functie van de bekken- en bekkenbodemspieren.
Adviezen bijvoorbeeld over de toilethouding, lichaamshouding, voorkómen van overbelasting, omgaan met pijn.
Zoals ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, bekkenbodemoefeningen, balansoefeningen.

Myofasciale triggerpoint behandeling

Dit is een behandeling voor patiënten met pijnklachten die worden veroorzaakt door myofasciale triggerpoints.
Dit houdt in, dat een heel klein gedeelte van een spier kan niet ontspannen, waardoor een soort mini-kramp ontstaat op een bepaalde plek, die echter niet groter is dan een koffieboon. Hierdoor verzuurt dit stukje van de spier en dat gaat pijn geven. In een en dezelfde spier kunnen meerdere triggerpoints voorkomen. Vanuit de spieren, die bij het bekken horen, kan de pijn voelbaar zijn in de buik, bekkenbodem, de geslachtsorganen, lage rug, bil, bovenbeen en de lies. Ook kan de pijn aanvoelen als een orgaanpijn, zoals darmpijn, blaaspijn, prostaatpijn, zonder dat er bij medisch onderzoek een afwijking is gevonden. Triggerpoints kunnen ook spierzwakte in de betrokken spier veroorzaken. Wij zijn gespecialiseerd in behandeling van triggerpoints in het bekkengebied zowel via manuele technieken als d.m.v. dry needling.

Dry needling is een techniek, waarbij het triggerpoint wordt aangeprikt. Hierdoor ontspant het stukje spier onmiddellijk. De naaldjes die wij gebruiken zijn zo dun, dat men niet voelt wanneer ze door de huid gaan. Wij zijn de eerste praktijk voor bekkenfysiotherapie in Nederland die de dry needlingtechniek is gaan gebruiken bij de behandeling van pijnklachten in bekken- en bekkenbodemgebied. We hebben er inmiddels jarenlange ervaring mee en zijn erg enthousiast over deze behandelmethode. Voor pijnklachten, die voortkomen vanuit littekens, ook uit littekens die zijn ontstaan in de bekkenbodemspieren tijdens een geboorte, hebben wij een speciale dry needling behandeltechniek. De dry needling behandelmethode is zo effectvol, dat wij deze behandelwijze ook aanbieden aan collega’s middels de scholing “Dry needling voor bekkenfysiotherapeuten” die wordt aangeboden door het Nederlands Paramedisch Instituut.

TENS

Een behandeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van TENS, wordt toegepast bij de bestrijding van diverse pijnklachten zoals pijn in het urogenitale gebied en het anale gebied, maar ook bij b.v. te heftige blaasaandrang. Via het TENS apparaat, dat zo groot is als een mobiele telefoon, wordt een lichte elektrische prikkel afgegeven die de [pijn]prikkel dempt. Uiteraard geven wij uitleg en instructie over hoe de TENS te gebruiken. Het apparaat kan ook gebruikt worden voor pijndemping worden tijdens een bevalling. Om een optimaal effect van de TENS te bereiken, is er een op maat gesneden persoonlijk advies nodig.

Inwendig behandelen

Een inwendige behandeling wordt alleen uitgevoerd na een duidelijke uitleg en met toestemming van de patiënt. Bij kinderen vindt deze behandeling zelden plaats. Het is desalniettemin mogelijk dat de specialist een dergelijke behandeling noodzakelijk acht en daartoe verwijst. De behandeling zal in dat geval ook alleen plaats vinden na een uitgebreide uitleg en met toestemming van het kind en de betrokken ouders.

Bij kinderen zal alleen op verwijzing en in overleg van de behandelend arts deze behandeling plaats vinden.

Onze behandelingsmogelijkheden zijn:
Een manuele behandeling. De bekkenfysiotherapeut behandelt (met de vingers) triggerpoints in de bekkenbodemspieren.
Dry needling van de bekkenbodemspieren
Dry needling van littekens in de bekkenbodem
Biofeedback behandeling
Vaginale / rectale ballonbehandeling
FES behandeling

De behandel afspraken zijn meestal om de 2 à 3 weken.
Na iedere behandeling krijgt u adviezen of oefeningen mee om thuis mee aan het werk te gaan.

Seksuele klachten

Zowel mannen als vrouwen kunnen bij de gemeenschap klachten ervaren.
Voor vrouwen zijn dat pijnklachten bij penetratie of een poging daartoe. Gebrek aan opwinding, vochtig worden of een orgasme kunnen beleven. Ook kan er sprake zijn van minder gevoel bij penetratie wegens een te zwakke bekkenbodemspier, bv na een bevalling.
Bij mannen kunnen dat erectieproblemen zijn of pijnklachten in lies, penis of scrotum tijdens of na seksuele aktiviteit. Ook vroegtijdige ejaculatie kan een bron van last zijn.
Deze klachten kunnen veroorzaakt of onderhouden worden door gespannen buikspieren, bilspieren, beenspieren en bekkenbodemspieren. Het leren ontspannen en beheersen van deze spieren kan een verlichting van deze klachten geven.